zaterdag 19 juli 2025

Uiterton-roeibootjes verder in Broek op Langedijk

De roeiboten en kano's, in de loop der jaren gebouwd door Amstelveense jeugd, hebben een nieuwe toekomst gevonden. Ze worden gekoesterd bij het Noord-Hollandse schuitenmuseum 'De Museale Helling' van Nicolaas Vader (klik link schuitenmuseum). Het is in het mooie gebied De Oosterdel, ten noord-oosten van Alkmaar.

Daar wordt veel gevaren met de bekende Noord-Hollandse akkerschuiten, nu ook voor pleziervaart en van oudsher om de akkers te bereiken voor de groenteteelt zoals witte en rode kool.

Bij Broek op Langedijk is het laatste onverkaveld gebleven stukje van het Geestmerambacht, ook genoemd het Rijk der duizend eilanden. Het is er prima spelevaren met al die eilanden en evenzovele waterpartijen ertussen.

Afgelopen halfjaar zijn de Uiterton-bootjes erheen gebracht; de regionale jeugd gaat er gebruik van maken en ze komen van pas bij allerlei gebeurtenissen, zoals afgelopen Pinksteren bij de manifestatie genaamd Koolsail (klik link Koolsail)

    Overgebracht zijn de roeiboten ZEEKRAAIJ, ZEESCHELP en ZEESTER, boutschieters ZEE-EEND en ZEESLAK, de kano's PIJLVIS en INKTVIS, samen catamaran ZEECAT en een grotere roeiboot ZEEGEUS (model als weyschuit/akkerschuit); deze zijn alle gebouwd tussen 1997 en 2012, met de bouwmethodiek 'haakse bouw'. 

Daarnaast 3 CORACLES (gevlochten wilgeteen en zeildoek) de bootjes Driehoek-Vierkant-Rond. Onze houten kajuitschouw DRIJFSIJS was al in 2024 naar Broek op Langedijk gebracht, is nu educatief en kunstzinnig speelobject; drie kleine bootjes YIN, YANG en DAO, samen drakeboot ZEEDRAAK, moeten nog volgen.

De ZEESTER bij Koolsail in Broek op Langedijk

Manifestatie  Koolsail   klik link

Geen opmerkingen: